Evaluatie van de algemene gezondheid, de hoeven en het gebit

 

Van een kritische schouwing door de H&C medewerkers, tot een onderzoek door de dierenarts, hoefsmid/bekapper en de paarden tandarts. Voor we verder gaan wordt de gezondheid van het paard van kop tot teen bekeken.

Afhankelijk van de ernst van het probleem, en de vraag van de eigenaar kunnen we indien nodig voor een team aan specialisten zorgen die afzonderlijke aspecten bekijken, en vervolgens overleggen met mekaar om tot één samenhangend advies te komen.

 

 

Marco van Mil, H&C Rijkunst, Borgloon
Marco van Mil, H&C Rijkunst, Borgloon
Evaluatie van de biomechanica van het paard en de ruiter
 

Door het paard in vrijheid, aan de hand en onder de ruiter te laten bewegen kan veel geleerd worden over problemen met de biomechanica van het paard of van de combinatie. Ook inzicht in het verleden van het paard kan hierbij helpen. Hoe is het paard in het verleden gereden? Heeft het ooit blessures opgelopen? Vervolgens kan de stap gezet worden naar het verbeteren van de situatie.

Marco van Mil, H&C Rijkunst, Borgloon
Managements- en voedingsadvies

 

Onafhankelijk van rassen en typen is in ons gedomesticeerd paard de basis aan eigenschappen van hun wilde voorouders bewaard gebleven. Onze paarden zijn nog steeds sociale kuddedieren met een grote bewegingsbehoefte en een darmgestel dat ingericht is op een doorlopende vertering van grote hoeveelheden ruwvoer. H&C Rijkunst kan zorgen voor advies om deze basisbehoeftes naar voldoening in te vullen in de hedendaagse paardenhouderij. Van stalinrichting over zaaiadvies tot voeding van het paard.. 

 

 

 

H&C Holistisch advies

 

 

Als een paard niet fit is, van gedrag verandert, of er niet helemaal gezond uit ziet, is het vaak erg moeilijk te bepalen wat er aan de oorzaak van het probleem ligt. H&C kan u met een holistisch advies bijstaan. Stap voor stap worden de mogelijke oorzaken onderzocht. Is het paard medisch gezond? Hoe is de voeding? Hoe wordt het paard gehouden? Hoe beweegt het? Hoe wordt het getraind? Past alle tuig? Wat weten we van de geschiedenis van het paard? Zijn er stressfactoren aanwezig?Indien gewenst kunnen we voor een team aan specialisten zorgen die afzonderlijke aspecten bekijken, en vervolgens overleggen met mekaar om tot een advies te komen.

Psychologie van paard en ruiter

 

Twee erg verschillende diersoorten laten samenwerken in een harmonieus partnerschap is geen kleine uitdaging! Zowel het paard als de ruiter kan mentaal van alles in de weg zitten wat deze samenwerking remt, bemoeilijkt of zelfs onmogelijk maakt. Een ontspannen maar gefocuste samenwerking begint in het hoofd van de ruiter.. dat weet iedereen. Maar hoe doe je dat?! En hoe neem je daar je paard in mee?

H&C Rijkunst kan u en uw paard begeleiden bij het opbouwen van vertrouwen, het achterlaten van angst, het beheersen van (wedstrijd)stress of het groeien naar een positief partnerschap.

 

Marco van Mil, H&C Rijkunst, Borgloon