De Basis

 

 

In dit onderdeel willen we graag wat inzicht bieden in de basisprincipes van de methode waarmee H&C Rijkunst werkt. Deze methode is het resultaat van dertig jaar persoonlijke ervaring met paarden africhten, maar werd eveneens geïnspireerd door het werk van vele anderen. De combinatie van ervaren en leren is voor iedere ruiter een persoonlijk pad. We verwijzen dan ook graag naar het onderdeel met de bronnen, waar een deel van onze eigen referenties te vinden zijn.

 

De basisprincipes van H&C Rijkunst gelden voor ieder paard, en voor iedere ruiter. Het ras, formaat of de leeftijd van het paard, en de uiteindelijke doelstellingen van de ruiter zijn hieraan bij het begin ondergeschikt. Voor iedere specifieke combinatie wordt vanuit onze basisprincipes gekeken naar een persoonlijk traject dat binnen de wensen en fysieke mogelijkheden van beiden ligt.       
Voor alles komt het welzijn van het paard. Dat wil zeggen dat we voor we kunnen gaan werken aan resultaten, moeten kunnen uit gaan van een lichamelijk en geestelijk gezond paard. Op die manier hebben we aan de start een paard dat klaar is om doorheen de training mentaal en fysiek te gaan  groeien.
       

Marco van Mil, H&C Rijkunst, Borgloon

Gezien fysieke en mentale balans bij het paard aan de basis liggen voor verdere groei, is het realiseren of zelfs herstellen van die balans vaak een eerste opdracht. Hierbij wordt het paard vanop de grond en vanuit het zadel bewust gegymnastiseerd tot het recht, gebalanceerd en flexibel kan bewegen. Het paard leert soepel op zijn eigen benen lopen, zijn achterhand gebruiken en de ruiter dragen met een correct gebruik van de rug.    

      

Aan de communicatie en relatie tussen het paard en de ruiter wordt gewerkt tot beiden in vertrouwen en met plezier tot inspanningen bereid zijn. Het paard komt hierbij in een geesteshouding waarin hij nergens terughoudendheid voelt om uit te proberen wat de trainer van hem vraagt.      Ook de ruiter wordt niet uit het oog verloren. Vooruitgang maken in juist zitten, ademen en bewegen op het paard, en streven naar mentaal evenwicht, vertrouwen en een goede fysieke conditie zijn allemaal punten waar naar wens dieper op in gegaan kan worden.Bij H&C kan u tot slot ook terecht voor aanvullend advies op vlak van gedrag, gezondheid, voeding, stalling of tuigage.                        

      

Zijn ruiter en paard mentaal en fysiek klaar voor het werk, dan kan gestart worden met het leggen van de fundamenten voor de dressuurmatige ontwikkeling van beiden als een combinatie. Dit doorzetten van het gymnastiseren is zinvol voor iedere discipline in de paardenwereld. Of er nu dressuur, springsport, western, aangespannen of terreinritten gereden worden, een goed dressuurmatig fundament en een goede communicatie helpt iedere combinatie om op een gezonde en veilige wijze verder te bouwen. Het paard wordt een betrouwbare partner, en de ruiter kan het paard op deze manier zijn vol atletisch potentieel laten bereiken.        

 

Fundamentele en atletische groei is iets wat in onze methode niet afgedwongen wordt. Het vraagt het geduld om vragen te herhalen tot het paard aangeeft fysiek en mentaal klaar te zijn voor een volgende stap. Het is dus een relatief traag proces, wat in de snelle wereld van vandaag de ruiter dikwijls dwingt tot een niet zo voor de hand liggende rust en regelmaat.

 

Vanuit een goed fundament kunnen we bij H&C Rijkunst een verdere opleiding in verschillende disciplines en verschillende aanvullende trainingstechnieken aanbieden. Les bij H&C is niet zomaar uitvoeren, iedere les is een deel van een eigen opleiding in onze trainingsmethode.   Hierbij wordt een individueel opleidingstraject samengesteld, waarbij de wensen en doelstellingen van de ruiter en de mogelijkheden van het paard zo veel mogelijk op mekaar afgestemd worden.

 

Heb je nog vragen?